OFFICIAL WEBSITE

Iklan pakej korea

Monday, July 19, 2010

Mari belajar bahasa Korea (part 1)


안녕하세요~
Salam Sejahtera
Annyonghaseyo.

Kali ni aku nak kongsi apa yang aku tahu walaupun aku tak la mantap sangat dalam bahasa korea.
Jom kita belajar simple2 dulu pasal bahasa korea (한국어)

Untuk Part 1,aku nak perkenalkan sentance2/words yang femes.kasi korang mood korean skit.hehe

Hello/Salam Sejahtera : annyonghaseyo
(jumpa sesiapa,nak tegur ke,korang cakap sentance ni)
Love You : sarangheyo 사랑해요
Miss You : bogosipoyo/bogosipta 보고싶어요/보고싶다
how much is it? : igaw olmayeyo? 이거 얼마예요
cantik : yaepeda/yaeppo 예쁘다/예뻐
nama saya Ali : chae iremen Ali imnida / nan Ali yeyo. 제이름은 알리입니다/난 알리예요
Cool/hensem : mossitta 멋있다
sakit : appayo 아파요
good : chuayo. 좋아요


tu jelah kali ini.tak tau nak kasi word apa.kalau korang nak tau apa-apa,boleh komen dibawah. ;D

42 comments:

  1. kena tgk criter korea baru ada smnagt belajar bhsa korea. btul tak

    ReplyDelete
  2. tn blog, kalau:
    apa khabar?
    Dah makan?
    Sihat..
    Awak Cantikla...
    Nie jer..nti sy tmbh lagi pertanyaan..

    ReplyDelete
  3. wow! suka suka. next part?? hahaha :D

    ReplyDelete
  4. apa khabar- chal cinesso?
    dah makan - moggossoyo?
    sihat - konggangheyo
    awak cantikla - no yaeppo boyo..
    :D

    ReplyDelete
  5. orang korea yang dah rapat la.. kalau bertemu akan tanya:

    pam mogossoyo? (dah makan ke?)
    kedungan chal chinesossoyo? (sebelum ini macam mana keadaan awak)

    memperkenalkan diri:
    anneyohaseyo, chonen miraie-immida..
    (hi, saya ini miraie-immida)

    note: penggunaan -yo dan -immida
    adalah cara percakapan formal (honorifics)

    banyak lagi..ini kan Part 1..hehe

    ReplyDelete
  6. mule2 skali,utk y dah makan ke tu...
    pam mogossoyo salah.. pam tu malam.ayat tu maknanya sperti ini "waktu malam dah mkn ke?".
    "moggossoyo?" sahaja pun dah kira leh tya "dah mkn ke".
    pab moggossoyo? - dah makan nasi?

    yo dihujung ayat adalah untuk tanda formal atau hormat.kalau kita cakap dgn orang tua dr kita,kene ada yo dihujung ayat.

    contoh: hey kawan,da byk belajar? ->
    cinguya,kongbu mani hesso? (xde yo kn?sbb tu kawan kte)

    abang,dah byk belajar? ->
    hyong,kongbu mani hasyossoyo? @ hyong,kongbu mani hessoyo?
    (ada yo kerana sbagai tanda hormat,bercakap dgn abang y lebih tua)

    ReplyDelete
  7. tq..berguna juge sebab mmg minat tgk cite korea..hehehe..n suke jugak roti kacang..sangat2...hehe

    ReplyDelete
  8. Waduh-waduh saya tidak mengerti, hehehe. Mmmm kalau sudah pintar bahasa koreanya jangan sampai lupa dengan bahasa kita sendiri, bahasa Indoenesia. OK ! Hehehe.

    ReplyDelete
  9. bila masa bahasa aku indonesia?hahahahahha.
    saya orang malaysia.

    ReplyDelete
  10. bahasa korea ni byk gak sebut yoyo kt blkg kann...macam yoyo..o jer...suka tgk citer korea jugak ni..hehe

    ReplyDelete
  11. kalau nak kata,
    jaga diri dan jangan nakal2 ?
    hehe

    ReplyDelete
  12. Ni mesti slalu tgk drama series korea ni..haha. Kalo btul, kite kongsi minat yg sama..(^_^).

    ReplyDelete
  13. suke2...sume pon biasa dngar..sbb aku pon peminat susah mati citer KOREa!!! yahahaha..kamsaramida!!kumasumida.!!hehehe

    ReplyDelete
  14. 이 남자는 한국 영화 좋아하지 않고든 ㅋㅋ ^^

    ReplyDelete
  15. cik elina - 조심하고 장난지지 마...
    josimhago jangnanciji ma.

    radhi dan ms green- xminat sgt sbnrnye.jarang tgk citer korea.

    anonymous- 니 말 맞어 ㅋㅋ

    ReplyDelete
  16. penapis air dalam bahasa korea?

    ReplyDelete
  17. i like korea
    saranghae
    hehehe~

    ReplyDelete
  18. dah jadi ckgu korea pulak..hehe..kalau bye2 ape dalam korea?

    ReplyDelete
  19. penapis air ape ek... mul koregae..ni pun dr kamus.xpenah gune plak water filter..

    bye2-annyeong! / annyeong hikaseyo (selamat jalan) annyeong hikaeseyo (selamat tinggal) /chalgayo(selamat jalan)

    ReplyDelete
  20. sampai sekarang berbelit1 nak cakap korea.. tapi yo tu menunjukkan formaliti kan?

    ReplyDelete
  21. yo tu untuk tanda kita cakap dengan bermanner.
    nak kate formal tak jugak.kalau dalam berita,
    annyonghasimnika.tu formal.

    kalau yo tu digunakan untuk org y lebih tua dari kita,cikgu2,org y xberapa rapat,org y xkenal. "nuna,nega pegopayo" kakak,sy lapa.

    klu ngn kawan2,nk gurau2,xyah yo.. "ya,no moya?" oi,ko kenapa? "cingu,na pegopa.." "kawan..lapanyer aku.."

    ReplyDelete
  22. Belajar bahasa Korea nih...
    Kalau nonton drama Korea, saya suka dengar aksennya :)

    ReplyDelete
  23. zikery mossitta. amacam okey tak? ahaha.

    ReplyDelete
  24. wahh...bagus...
    tapi nak wat cmne..ak nie xminat korea..
    isk3....
    ade x belajar bahasa mandain atau france??
    huhu


    jom bace entri terbaru nas:
    gunalah tandas dengan betul

    ReplyDelete
  25. bahasa cina ada.tp tatau mandarin ke kantonis ke...

    ni zuijin zenmeyang?hehe..wo hen hao..

    ReplyDelete
  26. saya sukea...:)
    nanti bloh smbg tak...
    nank..nak...
    heheheh

    fatinmmj

    ReplyDelete
  27. Lame lg ke ko kt Korea? Best kt sana..masih terbayang2 kebab turki kat Itaewon tuu...he3!!!

    ReplyDelete
  28. wahh..best2..boleh blajo bahse korea.. ^__^

    ReplyDelete
  29. wowww..menarik..nnti kl nk g korea leh consult ngan mr.roti kacang laa eh..u available any time ke?ke kene pilih date yg u free jer..huhu

    ReplyDelete
  30. anyonghaseyo!...
    nk tanye,leh x terjemahkan maksud ni dlm bahase korea n tlsnnyer...
    *beautiful joy
    *composed of characters meaning beauty

    ReplyDelete
  31. WOW siuk juga belajar korea ni.. bkn apalah tp kes sy ni yg gila drama korea Usually kalo drama dorang kuar di internet lambat betul kena bg subtitle.. have to wait until 2-3 days but itu pun kalo kena drama yg paling hot and top .. sy tida sore pla kalo drama yg kureng..

    ReplyDelete
  32. cikgu peminat korean drama.movies dan band

    mr roti kacang ni pernah menuntut di korea ker.salute lah

    ReplyDelete
  33. kenapa tiba2 terminat sangat ngan aktor mereka yang berkaki panjang.heroin yang cun.depa kata saya telah kena pukau.terkini MY PRINCESS,PARADISE RANCH,THORN BIRDS.

    ReplyDelete
  34. cha said~
    urm.. smpai part 5 kew??
    mne lagy?
    sye na blaja b.korea ne..
    thanx cuz wat blog mcm ne.. rjin2 la update blog ne.. suke sgt nan blog ne!!
    kamsahamida~

    ReplyDelete
  35. thanx cuz wat blog ni...suke sgt...saya peminat bahasa korea jugak..minta tunjuk ajar ye.... kamsahamnida....

    ReplyDelete
  36. nape da lme x update blog..?? =(

    ReplyDelete
  37. Macam nak contact awak ye sbb sy berminat nk belajar dan menulis dalam hangul..ada fb tak?

    ReplyDelete